wateringseveld logo1

Laan van Wateringseveld 1000, 2548 CS Den Haag, 070-3941157

chiro4

Coördinatie en evenwicht bewaren

Vanuit onze ogen (horizonbepaling), ons middenoor (kompaswerking) en vanuit sensoren in alle gewrichtjes in ons lichaam wordt informatie naar onze kleine hersenen (het cerebellum) gestuurd. De informatie wordt hier geïntegreerd zodat we op elk gewenst moment van de dag kunnen vertellen in welke positie we ons bevinden (zie afbeelding rechts). Deze functie is essentieel voor een goede coördinatie en het bewaren van het evenwicht.

Oorzaak afwijkingen

De kleine hersenen kunnen hun coördinerende werk alleen goed uitvoeren als de informatie vanuit de ogen, oren en de gewrichten goed wordt overgebracht via de zenuwen. Verkeerde informatie vanuit deze gebieden leidt tot onder andere:
- Evenwichtsstoornissen.
- Duizeligheid.
- Het laten vallen van voorwerpen.
- Een gestoord looppatroon.

Er zitten relatief veel gewrichtssensoren in de handen, kaakgewrichten en in de nek en minder in de tenen en heupgewrichten. Bewegingsstoornissen in de nek of het kaakgewricht kunnen hierdoor al snel tot duizeligheid en evenwichtsproblemen leiden (zie ook Nekklachten). Een bekend voorbeeld is een slag op de kaak bij een bokswedstrijd! Minder bekend is duizeligheid na een whiplash ongeval waarbij de gewrichtssensoren door de klap zijn 'uitgerekt'.

Wat kan de chiropractor doen?

Duizelig2579520XSIn onze chiropractie praktijk zien we veel patiënten met duizeligheidsklachten bij wie de nekwervelkolom of het kaakgewricht niet goed functioneert. De chiropractor zal tijdens het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek op zoek gaan naar de oorzaak: wordt de duizeligheid veroorzaakt door een bewegingsstoornis in de nekwervelkolom of bijvoorbeeld kaakgewrichten, of moet de patiënt worden verwezen naar een opticien, oogarts of neuroloog. Een chiropractor is hierin gespecialiseerd!

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie contact gerust onze praktijk: contactgegevens

Copyright © 2013, Chiropractie Brussee | solvecom webdesign