wateringseveld logo1

Laan van Wateringseveld 1000, 2548 CS Den Haag, 070-3941157

chiro4

Wat is een hernia?

HerniaEen hernia of HNP is een uitstulping van de tussenwervelschijf (zie foto, rode uitstulping). Deze uitstulping kan zo groot zijn dat de zenuw die daar loopt wordt bekneld. Dit resulteert in pijn in de rug of bil die vaak uitstraalt in het been soms tot in de voet. De beknelling kan zo groot zijn dat de zenuw niet meer zijn werk kan doen. Krachtsverlies in het been, gevoelsuitval, en bijvoorbeeld reflexuitval kan het gevolg zijn. In het ergste geval verliest de patiënt controle over het urineren of de ontlasting. Een hernia kan op elk niveau van de wervelkolom ontstaan. Het komt het vaakst voor in de lage rug, daarna de nek en het komt het minst vaak voor in de borstwervelkom.

Diagnostiek

Een radiologisch (röntgen-foto) vastgestelde uitstulping van de tussenwervelschijf werd vroeger beschouwd als een indicatie voor een (discus) operatie. Met het toenemend gebruik van CT-scan en MRI bleek echter dat veel van deze uitstulpingen geen echte hernia's waren (Wiesel SW 1984, Boos et al 1995).

Behandeling van hernia

Uit onderzoek blijkt dat uitstulpingen van de tussenwervelschijf voorkomen bij 40% van de gezonde bevolking! Bovendien leiden herniaoperaties op de lange termijn slechts in 35-40% van de gevallen tot een volledig herstel. De uitstulping lijkt dus lang niet altijd de (enige) oorzaak van de klachten. Hoewel operatie soms noodzakelijk is, zou men in het algemeen voor een niet-invasieve (niet-chirurgische) behandeling kunnen kiezen zolang er geen sprake is van progressieve zenuwuitval (krachts-of gevoelsverlies) of onhoudbare pijn.

Wat kan de chiropractor doen?

Eerst wordt bepaald waar de hernia zich precies bevindt. Daarna test men hoe groot de hernia is (graad 1 = protrusie t/m graad 4 sequestrum). Als blijkt dat er daadwerkelijk een hernia aanwezig is (lichamelijk onderzoek, CT-scan, MRI-scan) worden er specifieke behandeltechnieken gebruikt om de herniaklachten te laten afnemen. Dit leidt vaak tot het verdwijnen van de klachten en dus uitstel of zelfs afstel van eventueel geplande operatie.

Chiropractische behandeltechnieken bij hernia

De praktijk van Chiropractie Wateringseveld beschikt over speciale behandelbanken, die de ruimte tussen de wervels heel licht doen oprekken en waaraan een zijwaartse of lichte draaibeweging kan worden toegevoegd. De hernia krijgt dan weer de mogelijkheid zich terug te trekken (en te schrompelen) waardoor de klachten zullen afnemen.

In een later stadium zullen de wervels gemobiliseerd worden en de spieren opgerekt, waardoor de beweeglijkheid en de kracht weer terug zullen komen. Het hangt van de voorgeschiedenis, het type hernia, de gradatie en de uitvalsverschijnselen af hoe snel u zult reageren op de behandeling.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie contact gerust onze praktijk: contactgegevens  

Copyright © 2013, Chiropractie Brussee | solvecom webdesign