wateringseveld logo1

Laan van Wateringseveld 1000, 2548 CS Den Haag, 070-3941157

chiro4

De nek

rug02De nekwervelkolom bevat 7 speciaal gevormde wervels (C1 t/m C7). Aan de voorzijde hebben de wervels een vorm als een schotel. Aan de achterzijde liggen de gewrichtjes als dakpannen op elkaar. De bovenste nekwervels (de atlas en draaier genaamd) zijn helemaal uniek van vorm. De speciale vorm van de nekwervelkolom maakt draaibewegingen en zijwaartse kantelbewegingen mogelijk zonder de omliggende structuren teveel op spanning te brengen. Echter zodra de beweeglijkheid van de nek afneemt ontstaan klachten.

Oorzaak nekklachten

Door een valpartij of een auto-ongeval kunnen de nekwervels scheef komen te staan of vast gaan zitten. Ook is het mogelijk dat een verkeerde zit-of werkhouding uw nekwervelkolom in een voorkeurspositie dwingt. Als u bijvoorbeeld op uw werk uw hoofd altijd voorovergebogen houdt, zal deze voorkeurspositie het steeds moeilijker maken uw nek te strekken. Omdat er meerdere wervels zijn hoeft dit niet direct tot klachten te leiden: de ene wervel compenseert voor de andere wervel. Uiteindelijk ontstaat er stijfheid, lokale drukpijn, of worden de draaibewegingen en zijwaartse kantelbewegingen steeds moeizamer.

Zenuwen vanuit de nek

De zenuwtakken uit de nekwervelkolom (zie op de foto's de gele 'bedrading') versturen informatie van en naar de spieren, huid, bloedvaten en botten van de nek, het hoofd en de armen. Daarnaast gaan er zenuwtakken naar de binnenzijde van de borstkast en regelen hier de doorbloeding van de longen en de hartslag.

Klachtenbeelden

De volgende klachten kunnen te maken hebben met een probleem in de nekwervelkolom, soms zonder pijnklachten in de nek zelf!: - Nekpijn, torticollis of een stijve nek - Hoofdpijn - Migraine - Aangezichtspijn - Duizeligheid - Schouderpijn of ‘frozen shoulder- Tintelingen in de arm of hand, koude handen - Krachtsverlies in de arm of hand - Hartkloppingen - Kortademigheid

Wat kan de chiropractor doen?

De chiropractor kan als geen ander beoordelen of uw klachten uit de nek komen of niet. Wij worden om deze reden veel ingeschakeld voor een 'second opinion' waarbij wordt beoordeeld of u kan worden behandeld door een chiropractor of dat u moet worden doorverwezen naar de huisarts of een ander medisch specialist voor verder onderzoek. Indien de oorzaak in de nek zit is de klacht vaak goed te behandelen. In de praktijk behandelen chiropractoren zowel acute nekpijn (bijvoorbeeld torticollis) als chronische nekpijn. In het laatste geval gaat dit vaak gepaard met schouder- en armsyndromen. Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie contact gerust onze praktijk: Contact

Copyright © 2013, Chiropractie Brussee | solvecom webdesign